Pengalaman Pertama Beli Barang Si Comel =)


Pengalaman Pertama Beli Barang Si Comel =)

Macam macam pengalaman yang CikMa dapat sepanjang tempoh kehamilan ne dari mula disahkan mengandung sampai usia kandungan 7bulan sekarang..Alhamdulilah...Pengalaman pertama membeli belah barangan baby memang terlalu teruja sampai rambang mata nak memilih apabila melihat kecomelan barangan baby kat situ rasa macam nak bawak balik je semua barang yang ada..huhuhu..Nasib baikla dengan bantuan ibu tersayang segala masalah dapat diatasi sekaligus pembaziran juga dapat dielakkan.. =) Kat bawah ne CikMa ada kongsikan sedikit tips untuk bakal umi,mama,ibu,mummy,abah,ayah,daddy membeli barangan untuk si comel ne =)

Tips pertama - Checklist.

Checklist ne memang penting untuk panduan kita untuk membeli barangan si comel bagi mengelakkan daripada membeli barangan yang tidak sepatutnya dan mengelakkan dari membeli barang yang sama je dalam satu masa..untuk yang tiada pengalaman beli barangan baby macam CikMa ne terpaksa la google dulu barangan apa yang berkualiti dan barangan apa yang patut dan tidak patut dibeli..

Tips Kedua- Bajet. 

Bercerita pasal bajet ne bergantung kepada kemampuan individu tersebut..pandai2 la bakal ibubapa mengatur bajet mereka..Ada yang tak kisah berapa bajet untuk bakal anak tambah lagi yang sulung dan ada yang perlu beringat-ingat supaya tak melebihi perancangan dan perbelanjaan bulanan. 

Tips Ketiga- Tempat shopping. 


Sama pentingnya dengan tips diatas, tempat shopping nak diterjah, kalau nak jimat dan senang sebab dekat atau cawangan kedai yang banyak pergi jelah Jusco, Manjaku Baby dan tempat shopping lain yang memudahkan korang. Jusco dan Manjaku baby memang tempat best nak shopping barang baby secara pukal sebabnya murah sikit berbanding tempat lain seperti butik-butik barang baby. 


Tips Ke-empat- Masa Shopping. 


Yang nie, kena bijaklah pilih masa, kalau yang berduit lebih, tak kisah bila-bila je boleh pergi shopping. So, memandangkan ne tips jimat, maka masa yang paling sesuai tentulah masa SALE! Walaupun ada sesetengah yang mengaut keuntungan ketika SALE! kita sebagai pengguna pun kena pandai memilih supaya tidak tertipu jugak masa SALE!  Atau cuba sebanyak mungkin mencari maklumat tentang clearance sale/warehouse sale yang bakal berlangsung. Sedikit sebanyak dah boleh jimat kat situ.


Tips kelima (terakhir)- Branding Product. 


Ne salah satu jugak termasuk dalam tips nak berjimat. Cari brand barang-barang baby dalam kategory sederhana seperti Fiffy, Tolljoy kalau nak dibandingkan dengan brand anakku, pureen, disney dan sebagainya. Memang berbeza sikitlah dari segi harga dan kualiti. Tapi jika kena pada waktunya, yang branding pun boleh jadi murah dan yang penting jangan cari sehelai-sehelai terutamanya baju baby, cari yang jenis sepasang macam tu. Boleh jimat. Barang-barang lain, cuba cari offer twin packs dan sebagainya. 



3 comments:

{ Dkna Abza } at: 7 February 2014 at 16:11 said...

Wah... dah standby tunggu baby lahir jer nie..

{ Sheila Salim } at: 7 February 2014 at 17:00 said...

Assalamualaikum awak. bestnya. saya pun jenuh survey sana sini. btw saya ada share qq baby shop buat factory clearance.. nanti jemput baca entri saya ye.. boleh shopping time tengah murah giniiii.. hehe weekend ni pun ada bazaar baby kat SACC Mall. jangan lupa pergi tau (",)

{ Norma NML } at: 10 February 2014 at 15:21 said...

Bestnya...teringat kenangan 11 tahun lepas..babyshop yg jd pilihan Manjaku ..btw semoga CikMa dan baby always sihat :-)

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Terbaik KakiTulis Minggu Ini

Search Blog KakiTulis

 

Copyright © 2010 kakitulis dotcom, All Rights Reserved. Design by DZignine