Pulau-Pulau Yang Terkenal Di Malaysia.

Pulau-Pulau Yang Terkenal Di Malaysia.


1. Pulau Tioman: Pulau kecil di Pahang ini terletak kira-kira 32 kilometer dari pantai Semenanjung Malaysia.

2. Pulau Langkawi: Terletak 30 kilometer dari pantai utara Semenanjung Malaysia, merupakan antara sebahagian daripada 104 pulau yang ada di sini.

3. Cameron Highland: Merangkumi tanah seluas 700 kilometer persegi ini merupakan destinasi percutian di utara Malaysia.

4. Pulau Redang: Antara pulau terbesar di pantai timur Malaysia yang merangkumi sebahagian daripada pulau yang kaya dengan hidupan laut seperti penyu.

5. Pulau Pangkor: Terletak di negeri Perak, pulau ini berkeluasan hanya lapan kilometer. Namun ia merupakan antara pulau yang sibuk dengan aktiviti nelayan serta industri akuakultur.

6. Pulau Perhentian: la terletak di timur laut Malaysia dan merupakan kawasan terlindung dan hanya beberapa aktiviti dibenarkan seperti renang, snorkling dan selam skuba.

7. Genting Highland: Terletak di Pahang dan hanya memakan masa kira-kira sejam pemanduan dari Kuala Lumpur. Terdapat enam buah hotel, sistem kereta kabel, taman tema serta sebuah pusat konvensyen.

8. Pulau Kapas: Merupakan sebuah pulau berkeluasan enam kilometer di perairan pantai Terengganu. la terkenal dengan aktiviti seperti snorkling serta beberapa kegiatan pantai lain.

9. Port Dickson: Bagi mereka yang gemarkan suasana pantai, destinasi yang terletak di Negeri Sembilan ini amat sesuai untuk penggemar makanan laut ataupun aktiviti pantai lain.

Pulau Pinang: Merupakan sebuah pulau dan pada masa sama merupakan sebuah negeri yang terletak di utara tanah air. Negeri ini terkenal dengan kepelbagaian kaum, kaya dengan sejarah, budaya serta hidangan istimewa.

sumber: http://www.tempatmenarik.com/

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Terbaik KakiTulis Minggu Ini

Search Blog KakiTulis

 

Copyright © 2010 kakitulis dotcom, All Rights Reserved. Design by DZignine